Stanza Comprehension Poem 2 In Spite of War Class 10

Poem 2 In Spite of War  Poet: Angela Morgan

ENGISH CLASS 10 NOTES

Stanza 1:
                 In spite of war, in spite of death,
                 In spite of all man’s sufferings,
                 Something within me laughs and sings
                 And I must praise with all my breath.

Q1: What does a war bring?

Ans: A war brings death and destruction to the peoples and animals.

Q2: Which thing laughs and sings in the poetess’s soul?

Ans: “Hope” laughs and sings in the poetess’s soul.

Q3: What does the poetess praise with all her breath?

Ans: The poetess praises Hope with all her breath.

Q4: What are the rhyming words of this stanza?

Ans: Death, breath, and sings, sufferings are the rhyming words of this stanza.


Stanza 2:

In spite of war, in spite of hate
Lilacs are blooming at my gate,
Tulips are tripping down the path
In spite of war, in spite of wrath.

Q1: Which flowers were blooming at the gate of the poetess?

Ans: Lilacs were blooming at the gate of the poetess.

Q2: What is tripping down the path?

Ans: Tulips were tripping down the path.

Q3: What is continued in spite of war?

Ans: Life and the blooming of flowers are continued in spite of war.

Q4: What is the mood of the stanza?

Ans: The mood of the stanza is Optimistic.

Q5: What is the meaning of the word “Wrath”?

Ans: The meaning of the word wrath is extreme anger.

Stanza 3:

“Courage!” the morning-glory saith;
“Rejoice!” the daisy murmureth,
And just to live is so divine
When Pansies lift their eyes to mine.

Q1: What did the morning glory say to the poetess?

Ans: The morning glory said to the poetess to be brave and courageous.

Q2: What message does the daisy convey?

Ans: The daisy conveys the message to feel happy and delightful.

Q3: What is so divine to the poetess?

Ans: Just to live is so divine to the poetess.

Q4: What is the meaning of the word “Rejoice”?

Ans: The meaning of the word Rejoice is “be happy”.

Q5: Name the flower that lifts their eyes to the poetess?

Ans: Pansies flower lift their eyes to the poetess.

Stanza 4:

The clouds are romping with the sea,
And flashing waves call back to me
That naught is real but what is fair,
That everywhere and everywhere
A glory liveth through despair.

Q1: What were the clouds doing?

Ans: The clouds were playing with the sea.

Q2: To who were the waves calling back?

Ans: The waves were calling back to the poetess.

Q3: What do the waves say to the poetess?

Ans: The waves say to the poetess that there is nothing real and everlasting.

Q4: Which things live together everywhere?

Ans: A glory and despair live together everywhere.

Q5: What is the meaning the of the word “Romping”?

Ans: The meaning of the word romping is playing.


Stanza 5:

Though guns may roar and cannon boom,
Roses are born and gardens bloom;
My spirit still may light its flame
At that same torch whence, Poppies came.

Q1: Why the guns roar and the cannon boom?

Ans: Due to war the guns roar and the cannon boom.

Q2: Is it possible for guns and cannons to stop the roses from blooming?

Ans: No. It is not possible for guns and cannons to stop the roses from blooming.

Q3: What are poppies?

Ans: Poppies are red color wildflowers.

Q4: What are the rhyming words of this stanza?

Ans: Boom, bloom, and flame, came are the rhyming words of this stanza.

Stanza 6:

Where morning’s altar whitely burns
Lilies may lift their silver urns
In spite of war, in spite of shame.

Q1: What is meant by the Morning altar?

Ans: Morning altar means the place from where the sun rises in the morning.

Q2: What do lilies do, when morning altar whitely burns?

Ans: Lilies lift their silver urns when morning altar whitely burns.

Q3: What is meant by silver urns?

Ans: Silver urns means the cluster of lilies that look like vases of silver color.

Q4: Which kind of flower does the poetess mention in this stanza?

Ans: Flower Lilies is mentioned by the poetess in this stanza.


Stanza 7:

And in my ear a whispering breath,
“Wake from the nightmare! Look and see
That life is naught but ecstasy
In spite of war, in spite of death!”.

Q1: Who was whispering in the poetess’s ear?

Ans: Breath was whispering in the poetess’s ear.

Q2: What message was given to the poetess by the whispering breath?

Ans: The whispering breath gave a message to the poetess to wake from the

        nightmare and look around and see the beauty of life.

Q3: According to the poetess, what is life?

Ans: According to the poetess, life is nothing but just a feeling of joy and happiness

Q4: Write the meaning of the words “whispering” and “Ecstasy”?

Ans: Whispering means a low voice and Ecstasy means a great feeling of happiness.

Q5: What is the name of this poem?

Ans: “In spite of war” is the name of this poem.

Q6: Who is the poetess of the poem?

Ans: Angela Morgan is the poetess of the poem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *