Poem 5 Opportunity Walter Malone

Poem 5 Opportunity Walter Malone

 Poem 5 Opportunity Walter Malone

Stanza 1:

  • They do me wrong who say I come no more
  • When once I knock and fail to find you in;
  • For every day I stand outside your door
  • And bid you wake and rise to fight and win.

Q1: Who is the speaker of the poem?

Ans: Opportunity is the speaker of the poem.

Q2: Who stands at the door every day?

Ans: Opportunity stands at the door every day.

Q3: What does the opportunity say to the sleeping men?

Ans: Opportunity says to the sleeping men, “Wake up and rise to fight and win”.

Q4: What are the rhyming words of this stanza?

Ans: More, door and in, win are the rhyming words.

Stanza 2:

  • Wail not for precious chances passed away!
  • Weep not for golden ages on the wane!
  • Each night I burn the records of the day—
  • At sunrise, every soul is born again!

Q1: What advice does the poet give to the reader?

Ans: The poet advises the reader not to weep for the lost precious chances.

Q2: Is it good to weep for the past golden ages?

Ans: No. It is not good to weep or cry for the past golden ages.

Q3: What does Opportunity do each night?

Ans: Each night Opportunity burns the record of the whole day.

Q4: When is every soul born again?

Ans: Every soul born again, When the sun rises in the morning.

Stanza 3:

  • Dost, thou behold thy lost youth all aghast?
  • Dost reel from righteous Retribution’s blow?
  • Then turn from blotted archives of the past
  • And find the future’s pages white as snow.

Q1: What is the meaning of the words Aghast and Retribution?

Ans: Aghast means filled with horror and Retribution means Punishment awarded to someone for a criminal act.

Q2: What advice does the opportunity want to give us?

Ans: The opportunity advises us to forget the loss of our past and get up with a new spirit and make your future bright.

Q3: What are Archives?

Ans: Archives are the places where documents and records of past are kept safe.

Q4: Which technique does the poet use in the last line?

Ans: The poet uses the technique of simile (White as snow) in the last line.

Stanza 4:

  • Art thou a mourner? Rouse thee from the spell;
  • Art thou a sinner? Sins may be forgiven;
  • Each morning gives thee wings to flee from hell,
  • Each night a star to guide thy feet to heaven.

Q1: What advice does the opportunity give to the mourner?

Ans: Opportunity advises the mourner to rise up from the spell of laziness.

Q2: Who forgives the sins?

Ans: Allah almighty forgive the sins.

Q3: Who gives wings to the sinner to flee from hell?

Ans: Opportunity gives wings to the sinner to get out of hell.

Q4: What guides the reader to fly towards heaven? 

Ans: Each night a star guides the reader to fly towards heaven.

Stanza 5:

  • Laugh like a boy at splendors that have sped,
  • To vanished joys be blind and deaf and dumb;
  • My judgments seal the dead past with its dead,
  • But never bind a moment yet to come.

Q1: What advice does the opportunity give to the boy?

Ans: Opportunity advises the boy to forget the wonderful time of the past and laugh like a brave boy.

Q2: What is meant by the word “Vanished”?

Ans: The word Vanished means suddenly disappear.

Q3: Is it necessary to think for the future?

Ans: Yes, it is necessary to think about the future.

Q4: Who stamped the dead of the past?

Ans: judgment of Opportunity stamped the dead of the past.

Stanza 6:

  • Though deep in mire, wring not your hands and weep;
  • I lend my arm to all who say, “I can!”
  • No shame-faced outcast ever sank so deep
  • But yet might rise and be again a man!

Q1: What should we do in unpleasant situations?

Ans: We should not lose courage in unpleasant situations.

Q2: Who is helped by opportunity?

Ans: Opportunity helps those who are courageous and who say, “I can”.

Q3: What are the advantages of a courageous life? 

Ans: The advantages of a courageous life are that a person comes over his difficulties and solves his problems bravely.

Q4: How we can achieve great goals in life?

Ans: We can achieve great goals in life through hard work and strong determination.

Q5: What are the rhyming words of this stanza?

Ans: Weep, deep, can and man are the rhyming words of this stanza.

Q6: What is the name of this poem?

Ans: Opportunity is the name of this poem.

Q7: Who wrote this poem?

Ans: “Walter Malone,” wrote this poem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *