Poem 2 In Spite of War

Poem 2 In Spite of War Poet Angela Morgan

 Poem 2 In Spite of War Poet Angela Morgan

Stanza  Number 1:
  •  In spite of war, in spite of death,
  •  In spite of all man’s sufferings,
  •  Something within me laughs and sings
  •  And I must praise with all my breath.
Q1: What does a war bring?
Ans: A war brings death and destruction to the peoples and animals.
Q2: Which thing laughs and sings in the poetess’s soul?
Ans: “Hope” laughs and sings in the poetess’s soul.
Q3: What does the poetess praise with all her breath?
Ans: The poetess praises Hope with all her breath.
Q4: What are the rhyming words of this stanza?
Ans: Death, breath, and sings, sufferings are the rhyming words of this stanza.
Stanza  Number 2:
  • In spite of war, in spite of hate
  • Lilacs are blooming at my gate,
  • Tulips are tripping down the path
  • In spite of war, in spite of wrath.
Q1: Which flowers were blooming at the gate of the poetess? 
Ans: Lilacs were blooming at the gate of the poetess.
Q2: What is tripping down the path?
Ans: Tulips were tripping down the path.
Q3: What is continued in spite of war?
Ans: Life and the blooming of flowers are continued in spite of war.
Q4: What is the mood of the stanza?
Ans: The mood of the stanza is Optimistic.
Q5: What is the meaning of the word “Wrath”?
Ans: The meaning of the word wrath is extreme anger.
Stanza  Number 3:
  • “Courage!” the morning-glory saith;
  • “Rejoice!” the daisy murmureth,
  • And just to live is so divine
  • When Pansies lift their eyes to mine.
Q1: What did the morning glory say to the poetess?
Ans: The morning glory said to the poetess to be brave and courageous.
Q2: What message does the daisy convey?
Ans: The daisy conveys the message to feel happy and delightful.
Q3: What is so divine to the poetess?
Ans: Just to live is so divine to the poetess.
Q4: What is the meaning of the word “Rejoice”?
Ans: The meaning of the word Rejoice is “be happy”.
Q5: Name the flower that lifts their eyes to the poetess?
Ans: Pansies flower lift their eyes to the poetess.
Stanza Number  4:
  • The clouds are romping with the sea,
  • And flashing waves call back to me
  • That naught is real but what is fair,
  • That everywhere and everywhere
  • A glory liveth through despair.
Q1: What were the clouds doing?
Ans: The clouds were playing with the sea.
Q2: To who were the waves calling back?
Ans: The waves were calling back to the poetess.
Q3: What do the waves say to the poetess?
Ans: The waves say to the poetess that there is nothing real and everlasting.
Q4: Which things live together everywhere?
Ans: A glory and despair live together everywhere.
Q5: What is the meaning of the word “Romping”?
Ans: The meaning of the word romping is playing.
Stanza 5:
  • Though guns may roar and cannon boom,
  • Roses are born and gardens bloom;
  • My spirit still may light its flame
  • At that same torch whence, Poppies came.
Q1: Why the guns roar and the cannon boom?
Ans: Due to war the roar of the guns and the cannon boom.
Q2: Is it possible for guns and cannons to stop the roses from blooming?
Ans: No. It is not possible for guns and cannons to stop the roses from blooming.
Q3: What are poppies?
Ans: Poppies are red color wildflowers.
Q4: What are the rhyming words of this stanza?
Ans: Boom, bloom, and flame, came are the rhyming words of this stanza.
Stanza 6:
Where morning’s altar whitely burns
Lilies may lift their silver urns
In spite of war, in spite of shame.
Q1: What is meant by the Morning altar?
Ans: Morning altar means the place from where the sun rises in the morning.
Q2: What do lilies do, when morning altar whitely burns?
Ans: Lilies lift their silver urns when morning altar whitely burns.
Q3: What is meant by silver urns?
Ans: Silver urns means the cluster of lilies that look like vases of silver color.
Q4: Which kind of flower does the poetess mention in this stanza?
Ans: Flower Lilies is mentioned by the poetess in this stanza.
Stanza 7:
  • And in my ear a whispering breath,
  • “Wake from the nightmare! Look and see
  • That life is naught but ecstasy
  • In spite of war, in spite of death!”.

Q1: Who was whispering in the poetess’s ear?

Ans: Breath was whispering in the poetess’s ear.

Q2: What message was given to the poetess by the whispering breath?
Ans: The whispering breath gave a message to the poetess to wake from the nightmare and look around and see the beauty of life.
Q3: According to the poetess, what is life?
Ans: According to the poetess, life is nothing but just a feeling of joy and happiness
Q4: Write the meaning of the words “whispering” and “Ecstasy”?
Ans: Whispering means a low voice and Ecstasy means a great feeling of happiness.
Q5: What is the name of this poem?
Ans: “In spite of war” is the name of this poem.
Q6: Who is the poetess of the poem?
Ans: Angela Morgan is the poetess of the poem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *